torsdag 14 november 2013

En orättvisa i världen


Orättvisor i världen

Jag tycker att pengar är en stor orättvisa i världen. Medan fotbollsspelare tjänar flera miljoner i månaden, så finns det folk ute i världen som inte har ett öre.

Jag tycker att orättvisan av pengarna i grunden ligger i landets ekonomi, inte i den enstaka individens ekonomi. Det är en annan sak. Unga drabbas i tidig ålder eftersom att landet de bor i inte har pengar till att erbjuda sina invånare skola och utbildning. Utan utbildning är barnen näst in till chanslösa i framtiden när det gäller jobb. Jag tycker att det är så orättvist att barnen inte kan göra någonting åt det.
De föds i ett fattigt land, i en värld där pengarna är så ojämnt fördelat så att folk har råd till så mycket mat så de slänger ton utav de om året, medan andra i de fattiga länderna knappt har ett riskorn.
Jag tycker att det är orättvist att många barn inte får utbildning eftersom att det finns barn som är födda med intelligens nog att åstadkomma något stort och betydligt för många i världen, men som inte har råd att gå i skolan och kan då inte lära sig någonting, vilken förstör allting.

Den ojämna ekonomin beror på krig förr i tiden där riken vid olika slag har tagit åt sig och förlorat makt och därmed pengar.  Sedan dess har inte pengarna kommit i balans igen.
En lösning på denna orättvisa är att t.ex. skänka pengar till olika organisationer som hjälper fattiga barn till skola och utbildning.  Då får barnen en chans och drabbas inte av det som inte är deras fel, utan de får skapa sin egen framtid med samma förutsättningar som alla andra barn.

Nu kanske ni tänker:
- Men, man jobbar ju ihop sina pengar och förtjänar dem. De som har mycket pengar har verkligen kämpat för de dem har och de kan inte hjälpa att de andra barnen föddes i ett fattigt land. Varför ska vi andra skänka pengar till dem?

Det är ingenting som säger att man måste skänka pengar till behövande, utan de är bara dem som känner att de vill som ska göra det. Eftersom att världens ekonomi är i obalans och måste komma i balans igen för att vara rättvis så kan man inte gå efter lagar och regler utan efter viljan att hjälpa till. Om alla hjälper till så måste den enskilda människan inte skänka så mycket som man hade behövt om det inte var lika många som bidrog. Om man vill att världens pengar ska komma i balans igen, så är ett bra sätt att hjälpa till på, att skänka pengar till de organisationer som hjälper fattiga barn med tex skola. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar