tisdag 12 november 2013

Orättvisor

Orättvisor i världen

Vad är det värsta som sker i Sverige? Möjligtvis att vi har en del uteliggare eller att det kommer in en storm var 5:e år.

Vissa länder har det väldigt fattigt. Andra länder har ett klimat med mycket naturfenomen som t.ex Filippinerna som nyligen drabbades av en orkan och stora samhällen förstördes eller krigsdrabbade länder där människor tvingas fly. USA är ett annat exempel där vissa har det extremt bra medan en stor del är arbetslösa eller ännu värre, tigger på gatan, dessutom  drabbas de även av stora stormar som aldrig uppkommer i Sverige. Det finns de länder som Island som har problemet med vulkanutbrott, fattiga länder med diktatur där krig eskalerar, länder där man inte får säga vad man vill offentligt, länder där inte kvinnor får köra bil, länder med enorma skogsbränder och länder där våld mot minderåriga är tillåtet.
Det betyder att vi i Sverige har det väldigt bra och det är verkligen orättvist!
Vi har ett i stort sätt fungerande samhälle även ifall alla har olika åsikter om hur vi ska ha det osv.

Dock finns det personer i Sverige som tycker att: "Det är inte vårt fel att vi har bra klimat" och "Vi förtjänar väl att ha bra med pengar när vi jobbar för det".

Så kan man tycka, men då borde vi åtminstone kunna hjälpa till i andra länder och stödja fattiga familjer, eller lämna in våra gamla kläder som inte längre används. Själv skänker min familj pengar till en del fonder så familjer i andra länder får tillgång till mat, utbildning och vatten.

Om alla hade gjort på viset så hade det definitivt skett en förändring. Varför är det inte så att alla som kan, bidrar till olika organisationer?
Jo, just för att man inte tror att ett litet bidrag gör någon nytta men som ordspråket säger: "Många bäckar små gör en stor å". Självklart finns det ju också dem i Sverige som precis har lön till hus, mat och vatten men om man känner att man kan lägga 100 kr i månaden till någon fond så tycker jag man ska göra det.

Om vi då jämför många av våra problem i Sverige med vissa andra länders så är det helt plötsligt väldigt små problem. Nästa gång du hittar ett problem i din vardag så borde du tänka på hur bra vi egentligen har det! :)

// Timoty

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar